
“SOMMERMINDER”
Viseaften på DOMUS
28. oktober 2022
Visevært: Erling Nielsen
Årets første viseaften fredag den 28. oktober var lagt i hænderne på en af Visens Venners mest erfarne visesangere; Erling Nielsen.
Erling havde valgt at kalde sin viseaften ”Sommerminder”.
Karl Brok var til viseaftenen, og har skrevet om den:
Så er der taget hul på en ny, forhåbentlig normal sæson i Visens Venner.
Det er fredag den 28. oktober, lunt vejr, og byen vrimler med folk til Halloween-optog og Black Friday.
Så stolene på Domus fyldes langsommere end ellers. Man har haft bøvl med at komme gennem trafikken, og det har været vanskeligt at finde en P-plads.
Men nu er vi samlede: formanden byder velkommen og præsenterer aftenens pianist, Gudrun Thomsen.
Og vi andre ser frem til Erling Nielsens program: ” Sommerminder” med forventning om stråhatte, badetøj, parasoller, solbriller og frottehåndklæder.
Men det er en helt anden rekvisit, Aksel og Preben præsenterer os for i harmonikaduoen ” Af banen, her kommer heltene ”. De er i spejderuniform og medbringer et tændt lejrbål, to harmonikaer og knivbevis. Og de får publikum med på omkvædet.
Så skifter vi til den romantiske sommer med Inge, der synger ”Sommernatskvartet” yndefuldt, så tekst og fremførelse rimer.
Værten, Erling, lægger stemme til ”Fritiof i Arkadien ”, en Evert Taube sang, der godt kunne være den, der har givet ham ideen til aftenens emne: Sol, lys og let stemning.
Så kommer en pige, forklædt som dreng med kasket for at fortælle om, hvordan oplevelser på en sommerlejr kan videregives i breve til forældre. Det gjorde Annelise med vanlig underspillet charme.
Erling er tilbage med ”Grøftekantsfilosofi” om, hvad en snegl på en bar pigekrop kan afstedkomme. Ikke så lidt, viser det sig.
”Eftermiddag på Øresund” er lavet om til ditto på Vejle Fjord.
Og lokalpatrioten Per får flettet mange lokaliteter fra omegnen ind i den smukke sang. Akkompagneret fint af egen guitar og ”spejdernes” harmonikaer.
Så kommer der et badehåndklæde. Det befinder sig på den solskyggebærende Elsebeth. Hun synger om ”Solskin, bikini og Søndags BT”. Et omkvæd, der fint illustrerer det vigtigste ved en stranddag.
Jørgen foredrager en Wresvik –romance, mens et par illustrerer, hvad sangen handler om: dans, musik og tur i skoven. Fin idé.
Så dukker Erling op med ”Elskede du ” i passende forlængelse af forrige nummer.
Karin kan fortælle, hvordan ”Fine gamle damer ” med kniplingshandsker og skøre knogler oplever et lille fiskerleje. Hun følges af Frank, der her er hendes diametrale modsætning: En dyb, fyldig bas beretter om en folkelig havekoloni, hvor den planlagte hvile afbrydes af diverse uforudsete begivenheder. En sjov sommeroplevelse.
Og så kommer aftenens flotteste udklædning. Den befinder sig på Bende, der ligefrem lyser op i gult. Og hun er så sikker i teksten, at hun med begge hænder frie kan give ”Fru Sommer” en ekstra dimension.
”Drama på engen” kan jo være mange ting. Men når Allan træder frem, tyder det på en lidt vovet sang. Og vore forventninger skuffer han heller ikke med sin pudsige fortælling om myrens død mellem Jens og Inger. I høstakken.
Det modsatte tema serverer Preben og hans harmonika. Bagerjomfruen ”Emma” lader sig nemlig ikke besnakke til utugt, og hun ender som jordemoder.
Vært Erling er igen optrædende med ” Min kone er på landet”, en revyvise fra 1910, men som ikke har mistet aktualitet. Og fremført i de enkelte vers, så man fornemmer de forskellige situationer, den handler om.
Hvordan forskellige kulturer kan støde sammen foredrager Tonny i visen ” Oplevelser i folkeferien ”. Her mødes murere og baroner i Gilleleje, og det giver anledning til komik.
Franks bas afslutter aftenen med ”En junidukkert”, der med et glimt i øjet beretter om oplevelser, når HUN møder HAM på stranden, og hvad deraf følger.
De indlagte fællessange passede fint til temaet, bortset fra Marens træben. Men Åkjærs vise om Anna, der var kær i Anders, passede som fod i hose – og den lød efter Franks udsagn mægtig flot, når man stod på scenen.
Erling Nielsen havde en heldig hånd med at vælge varierede tekster til emnet.
Og de fleste blev fremført, så vi som publikum havde let ved at forstå dem.
Bedst var det, når remedier- få eller mange- bidrog til at understrege sted og stemning.
En typisk viseaften med god stemning blev åbningen af sæson 2022-23.
Karl Brok