2022-23 04 marts – Anmeldelse

60 års jubilæum med manér

Der var fuldt hus i Domus den 17. marts da Visens Venner i Vejle fejrede sit jubilæum. Mere end 350 var mødt op til en aften, der bød på musikalsk underholdning på højt niveau. Viser sunget og fortolket af foreningens egne amatører, samt af to af landets dygtigste professionelle visesangere. 

Det var et stort og flot program, vi blev præsenteret for. Den danske visetraditions bredde blev udfoldet fra scenen på Domus – veloplagt kædet sammen af aftenens to værter, Jørgen Roost og Per Nygaard, der kompetent, muntert og hyggeligt guidede os igennem et tre-delt forløb.

I første afdeling var ”vores egne” visesangere på scenen. 9 sangere med 9 forskellige viser – der tydeligvis var valgt blandt sangerens bedste, men også kendt af publikum. Spændende fra det muntre og tankevækkende til det alvorlige. Inge P’s ”Hjemmegående”, Bendes ”Kæledyr”, Elsebeths ”Da du gik”. Rikke sang ”Julies sprog” og Franks ”Den første nat alene”. Alle 8 sangere viste den høje standard, der kendetegner Visens Venner i Vejle. Der er også opfindsomhed og kreativitet, når det gælder om at understrege en vises indhold. Den lokale afdeling blev en flot optakt til de to næste. Musikken til denne afdeling blev (naturligvis) leveret af Signy Jensen.

Anden del var lagt i hænderne på ”Den vestjyske troubadour”, Thomas Kjellerup, der har været en af landets kendte og benyttede visesangere gennem mere end 30 år. Han skriver selv tekster og melodier, men fortolker også gerne Aakjær- og Grundtvig-tekster. Denne aften sang, fløjtede og nynnede han en række af sine kendte sange, bl.a. ”Hver morgen”, signaturvisen ”Annie’s sang” og rundede af med stemningsfulde ”Der er dage”. Undervejs blev Thomas Kjellerup godt hjulpet på vej af et medlevende publikum, ligesom der blev plads til de små anekdoter, som er karakteristisk for den professionelle visesanger. En fin oplevelse.

Erik Grip indledte tredje afdeling med at synge foråret ind med ”Har du set den første svale”, og gav derefter den nye tankevækkende vise ”Jeg er her endnu”, der blev til under den corona-nedlukning, som også ramte ham. Krydret med små hyggelige fortællinger om Erik Grips norske aner på øen Grip, barndommen på Falster og Amager, fik vi bl.a. ”Visselul, månen skinner ”og ”Åbne vider”. Publikum blev taget med i omkvædet på ”Hej du, det var godt at jeg traf dig”.     Siden starten af karrieren, har tekster af Frank Jæger været på Erik Grips repertoire, denne aften tog han os med til ”Nyrup hegn”. Afslutningen var titelsangen, ”Du kom med alt der var dig”, fra albummet med 12 Jens Rosendal sange. Et dejligt gensyn og ikke mindst genhør med en stadig levende visefortolker.          

Alle sejl var sat til denne aften. Stor ros til bestyrelsen for at berige os med så flot et program. Indholdet kunne vi ikke ønske os bedre, og de små tekniske bryderier, der var, bærer vi over med. Værts-duoen, Jørgen og Per, sørgede for et flot forløb. Men, hvor blev ”Sidste vise” af – det er da en af de traditioner, vi gerne holder fast i.

Tillykke med de 60 år – og tak for en rigtig god jubilæumsoplevelse.

Mogens Rieks