“Hvornår er der dejligst i Danmark?”

 

Viseaften på DOMUS
9. december 2022
Visevært: Frank Petersen

Søren Mols var gæst ved sæsonens 2. viseaften i december.
Han har skrevet:

1 spørgsmål – 22 svar.

Aftenens vært ved viseaftenen d. 9. december – Frank Petersen – kunne markere sit 5-års jubilæum som et særdeles aktivt medlem af Visens Venner i Vejle. Frank havde formuleret aftenens tema som et spørgsmål og i samarbejde med de mange visesangere sammensat et særdeles flot og alsidigt program med 22 numre.

Som tilhører var det tydeligt, at der i forberedelsen til denne viseaften havde været et godt samspil mellem visevært og sangere.
Aftenens optrædende lagde virkelig sjæl og engagement i deres svar på spørgsmålet ”Hvornår er Danmark dejligst?”
Hele repertoiret blev til en farvestrålende buket af nyere og ældre sange og viser, og sjældent har man oplevet så mange forskellige musikalske genrer på en viseaften.
Ud over egentlige viser bød aftenen på tekster og melodier lige fra grand-prix-musik, over rock og pop til operettetoner – hele menuen serveret af en flok yderst veloplagte og dygtige visesangere.

Som tilhører kom man til at tænke på de mange kvaliteter ved Danmark.

Mon ikke Franks vision også har været både at få visesangerne inspireret og ikke mindst at få aftenens tilhørere til at reflektere over mangfoldigheden ved vores land. Hvis det var formålet, lykkedes det rigtig godt.
Præcise og velvalgte kommentarer mellem de enkelte numre var med til, at tilhørerne på intet tidspunkt i programmet kom væk fra konceptet.

På viseaftenen d. 9. december var der også debut for to nye medvirkende.
Ved flyglet sad for første gang pianisten Ove Rasmussen, som på denne aften viste, hvor stor erfaring og musikalitet, han kan bidrage med, og på scenen optrådte Rikke med ”Solen er så rød, mor” – en vise af Lars Lilholt og Kræn Bysted – fremført på en måde, som kun kan få tilhørerne til at glæde sig til et genhør med Rikke ved mange fremtidige viseaftener. 

Jeg vil som anmelder afholde mig fra ”karaktergivning” og fra at vurdere de enkelte visesangeres præstationer, men nøjes med at konstatere, at alle havde gjort sig kæmpestor umage med at finde relevante svar på aftenens opgave med at finde tekster og melodier, som kunne besvare spørgsmålet: ”Hvornår er der dejligst i Danmark?”

Vi blev af visesangerne ført rundt i et meget forskelligartet univers: Sange om romantiske forårs- og sommernætter, årstidernes skiften, fortid og nutid, poesi, forelskelse osv.

I løbet af aftenens sange og viser bliver vi mindet om sider ved vores eget land, som måske er glemt og overset – eller som vi ikke lige går og tænker over i hverdagen.

I aftenens sidste nummer mødtes alle medvirkende på scenen og sluttede op om sangen ”Kalenderlyset”.
Som tilhører er man fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden for Visens Venner i Vejle.
Med den energi og dynamik, som hele holdet udstråler, kan vi uden tvivl glæde os til mange gode viseaftener.

Tak for en rigtig flot aften i Domus!